X
Å sykle trygt med høreapparater
2020-09-11

Emner

Tips for å sykle trygt med høreapparater

Verdens eldste sykkelarrangement, Tour de France, ble omsider sparket i gang for noen uker siden. Syklistene ble glade for å komme seg ut på veien igjen, og mange sykkelinteresserte følger spent med på hver eneste etappe.

I den anledning har vi samlet noen tips til hvordan du som syklist kan få en trygg og hyggelig sykkeltur. Bruker du høreapparater, gir vi noen råd til hvordan du skal velge hjelm og hvordan du bør justere høreapparatene dine. Selv om du ikke har et hørselstap, blir mange syklister utsatt for langvarig støy som kan skade hørselen. Uansett om du bruker høreapparater eller ikke, kan denne guiden hjelpe deg med å lære mer om sykling og hørsel.

Å være trygg på veien

Det spiller ingen rolle om du har et hørselstap eller ikke, det å være trygg når du sykler i trafikken bør være din første prioritet. Ulykker kan skje med hvem som helst, uansett hvor mye erfaring de har eller kvaliteten på utstyret. Imidlertid er det måter å forbedre trafikksikkerheten på.

Noen grunnleggende prinsipper vil kanskje være en selvfølge for noen, men vi synes det er verdt å repetere: Bruk hjelm og fortell alltid noen hvor du skal. Ta med deg telefon og sørg for å holde deg hydrert på turen. Mange glemmer faktisk å få i seg nok drikke, noe som kan føre til utmattelse og mindre oppmerksomhet. Det kan være lurt å investere i et sidespeil, så har du kontroll på biler og andre syklister som nærmer seg bakfra.

De med høreapparater må ta ekstra forholdsregler for å være trygge på veien. Fremfor alt er det viktig at du faktisk bruker høreapparatene dine, og justerer dem for å blokkere vinden. Selv de med normal hørsel, kan ha problemer med å høre lyden av trafikk over vinden, så sørg for at audiografen din hjelper deg med å sette opp en støydempende modus.

Du kan også bruke lue eller pannebånd over høreapparatene. Mange syklister gjør dette for å hindre støy når de setter fart på veien, og det fungerer på samme måte for de som har høreapparater.

Hvis du sykler alene, bør du være ekstra oppmerksom på det som skjer rundt deg. Innstillingene for høreapparatene dine er enda viktigere hvis du planlegger å ta soloturer, siden ingen vil være i nærheten til å varsle deg via signaler.

Fordelene ved å sykle i grupper

Selv mennesker uten høreapparater sykler ofte i grupper når de kan. Å trene sammen med andre kan ofte gi en større motivasjon, i tillegg til at det øker sikkerheten på turen din. Tenk på det som å være i en flokk – jo flere dere er, desto tryggere blir turen.

Når du sykler sammen med andre, kan dere etablere signaler for hvordan dere kan advare hverandre om trafikk og andre hindringer. I tillegg er det mer sannsynlig at syklister tar pauser når man sykler flere sammen, noe som gjør aktiviteten mindre anstrengende.

Sykling i grupper øker også bevisstheten til sjåfører rundt deg. Mens en sjåfør kan overse en enslig syklist, må de gjøre større innsats ved forbikjøring av en gruppe syklister. De er nødt til å gi mer plass og reduserer dermed sjansene for en ulykke.

Dersom du ikke har venner eller familiemedlemmer å sykle med, kan du prøve å bli med i en sykkelgruppe i ditt nærområde. I Norge har vi over 400 lokale sykkelklubber, og et enkelt Google-søk kan sette deg i kontakt med en klubb nær deg. Selv om du er sjenert eller uerfaren, godtar de fleste gruppene nye medlemmer. De kan gi deg tips og hjelpe deg å sykle trygt og effektivt.

Justere høreapparatene

Det er lettere å være årvåken når du kan høre det som skjer rundt deg, så det er viktig at du får høreapparatene justert riktig. Den beste måten å gjøre dette på er å besøke din audiograf. Forklar situasjonen og be dem lage en spesiell “sykkel”-innstilling til dine høreapparater.

Rent teknisk, vil denne sykkelinnstillingen være en altomfattende retningsstyrt mikrofoninnstilling. Dette er en spesiell innstilling som lar deg hente lyder fra alle retninger, inkludert bak deg. Dette er kanskje ikke den beste innstillingen for samtaler eller i sosiale sammenkomster, men den kan det være livsviktig når du er på farten. Du må høre biler som nærmer seg fra siden og bakfra, og en mikrofoninnstilling i alle retninger kan fange opp lyden av deres tilnærming. Våre Xperience-apparater bruker unike akustiske bevegelsessensorer, som gjør at høreapparatene kan optimalisere hørselen i enhver situasjon – og spesielt nyttig når du er i bevegelse!

Deretter trenger du høreapparater med en vindreduserende funksjon. Dette støyfilteret skal skrus helt opp. Du bør redusere hørselsbelastningen så mye som mulig. Selv personer med normal hørsel har problemer med å høre trafikk eller stemmer i vindfulle situasjoner, og det kan være enda vanskeligere for høreapparatbrukere.

Velg riktig hjelm

Når høreapparatene er justert, er det på tide å finne en hjelm som passer til dem. Kjøp aldri en hjelm uten å ha prøvd den først, og sørg for å alltid ha høreapparatene på når du prøver den. Det er ingen garanti for at hjelmen vil passe med høreapparatene dine, så du må være sikker på det før du kjøper den.

Du vil at hjelmen skal sitte godt, uten å klemme ørene eller høreapparatene dine. Hvis du planlegger å ha noe på hodet under hjelmen når du sykler, som en lue eller et pannebånd, bør du også bruke dette når du prøver hjelmen.

Når du har kjøpt hjelmen, kan du vurdere å kjøpe tilbehør for å hindre vinden. Du kan finne spesielle stropper og vindblokkering på nett og i sportsbutikker.

Ta vare på høreapparatene dine

Enten du sykler i varmen eller i bitende kulde, er fuktighet noe som må tas på alvor.

I varmen kommer du til å svette. For å unngå fuktskader, kan det hende du må stoppe og tørke ørene og høreapparatene dine underveis. Svettebånd kan redusere at svette renner ned i ørene dine, men du bør likevel stoppe og tørke bort fuktighet med en liten klut. En drikkestopp er en flott mulighet til å gjøre dette. Drikk litt vann og tørk av høreapparatene før du sykler videre.

Når det er kaldt kan det komme kondens. Når du er varm og svetter, vil høreapparatene samle fuktighet fra luften rundt deg. Batteriene vil også tømmes raskere på grunn av kulde, så sørg for å bytte batterier hvis du planlegger å dra på en lang tur.

Oppladbare høreapparater kan være et godt alternativ for deg som liker å holde deg aktiv. Med for eksempel Styletto X får du et oppladbart høreapparat som reduserer sjansen for fuktskader, og du slipper å tenke på batteribytte. Bare 30 minutters lading gir opptil 5 timers ekstra bruk.

Beskytt hørselen din

Dette gjelder alle – selv om du ikke har et hørselstap: Nyere studier har vist at syklistenes hørsel har en tendens til å forringes over tid. Mange profesjonelle og hobbysyklister lider av høye nivåer av støyindusert hørselstap når de blir eldre.

Dette skyldes høye lyder, spesielt vindstøy. Støyen fra vinden kan bli ekstremt høy, og langvarig eksponering kan tære på hørselen din. Dette resulterer i sensorineural hørselstap: En nedbrytning av nervene i sneglehuset. Mens sensorineural hørselstap er uhelbredelig, kan du gjøre noen grep for å unngå det.

Som nevnt over, kan pannebånd og andre hodeplagg brukes til å filtrere ut vindstøy. Det er også viktig at du tar det med ro etter en sykkeltur med mye vind. Unngå høy musikk og konserter, og gi ørene muligheten til å komme seg igjen.

Selv om du ikke alltid kan unngå å sykle i vind, kan du gjøre ditt beste for å beskytte ørene dine mens du sykler. Gjør så godt du kan, og ta hyppige hørselstester. Hvis hørselen din begynner å forverres, ønsker du å oppdage dette så tidlig som mulig. Alvorlige hørselstap kan forårsake et utall av andre problemer, inkludert depresjon og mental utmattelse. Er du interessert i hvordan hørselen fungerer, kan du lese mer her.

Hold deg oppdatert og abonner på vårt nyhetsbrev