X
Støyeksponering er en av hovedårsakene til hørselstap. Likevel er de fleste ikke klar over når de skader hørselen. Beskytt hørselen din, og finn ut hvilke type lyder som kan være skadelig for hørselen.
2018-04-25

Emner

Beskytt hørselen – Vær oppmerksom på støy

Støyeksponering er en av hovedårsakene til hørselstap. Likevel er de fleste ikke klar over når de skader hørselen.

I dag er det International Noise Awareness Day.

Støyeksponering er en av hovedårsakene til hørselstap. Likevel er de fleste ikke klar over når de skader hørselen. Støytap (hørselstap forårsaket av støy, (NIHL)) kan utvikle seg etter en forekomst av ekstrem støyeksponering eller etter å ha lyttet til svært høye lyder over tid.

Alle har bittesmå hårceller i det indre øret (cochlea) som vibrerer og sender et elektrisk signal til hørselsnerven, så du kan høre. Forskjellige grupper av hårceller tolker forskjellige lydfrekvenser. Hvis mange av disse hårcellene over tid blir skadet eller ødelagt, får man hørselstap.

Lyder som skader hørselen

Et normalt og friskt øre kan høre frekvenser i skalaen fra 20 til 20 000 Hz. Men, noen lyder kan forårsake langvarig eller permanent hørselstap, enten umiddelbart eller etter langvarig lytting.

Lyd måles i desibel (representert som dB). Normal samtale ligger rundt 60 dB, noe som ikke er høyt nok til å forårsake skade. En typisk rockekonsert ligger på omtrent 120 dB, noe som betyr at skade på hørselen kan oppstå etter 15 minutter. Enkelt sagt, jo lavere volum, desto lengre kan du lytte uten skade. Jo høyere volum, desto mindre tid tar det før hørselen skades. Her er et spekter av lyder som du kanskje ikke visste kunne påvirke hørselen din:

110 – 180 dB (Det tar bare en til 30 minutters eksponering for å forårsake skade, avhengig av nivået)

Rockekonsert (nær høyttalerene)

Jetfly som tar av

Torden

Sirene på utrykningskjøretøy

Ballong som smeller (nær øret)

Kinaputt

Safety airbag

85 – 100 dB (Det tar 6 til 8 timer eksponering for å forårsake skade)

Tung trafikk

Musikkspiller på maks volum *

Støyende bar

Hårføner

Motorsykkel

T-bane (passerende)

Hvordan forebygge hørselsskade

Den enkleste måten å forebygge hørselstap er ved å være bevisst på volumet rundt deg til enhver tid. Å lytte på nivåer under 85 dB kan hjelpe med å bevare hørselen. Hvis en lyd er for høy, ikke opphold deg så lenge at den forårsaker skade.

Hvis du er usikker, kan du alltids bruke hørselvern eller støypropper. ** Det kan være lurt å booke time hos en audiograf i nærheten av deg hvis du ønsker å sjekke hørselen din, så du kan nyte alle lyder.

* Mer enn 1 billion mennesker i alderen 12-35 hører på elektroniske enheter med volum som klassifiseres som “utrygt”, og utsetter seg for muligheten for permanent hørselstap, ifølge en rapport fra World Health Organization fra 2015 (http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/ear-care/en/).

** En studie fra University Medical Center Utrecht i Nederland fant at 42% av personer som ikke bruker ørepropper/støypropper erfarer midlertidig hørselstap umiddelbart etter støyeksponering som for eksempel på konserter. Blant de som bruker ørepropper/støypropper, er det kun 8%. I tillegg var det bare 12% av de som brukte ørepropper/støypropper i studien som erfarte tinnitus etter støyeksponering sammenlignet med 40% for de som ikke brukte ørepropper/støypropper. (Studiet ble publisert online i April 2016 i the journal JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.)