X
Vi har samlet noen tips til deg om hvordan du kan ta vare på ørene dine og hørselen din nå som vi nærmer oss en kaldere årstid. Les mer her!
2020-09-30

Emner

Høst og hørselstap: Hvordan håndtere hørselen din i kaldere årstider

Har du noen gang tenkt på hvordan høstkulden påvirker ørene vårene?

Etter hvert som gradestokken kryper nedover og nettene blir lengre, er det ingen tvil om at høsten er på vei. Å ta vare på ørene og hørselen de kommende kalde og våte månedene kan være spesielt utfordrende. Hvis du er en av dem som sliter med å håndtere dine høreapparater eller din tinnitus i høst, er du ikke alene. Les videre for å finne ut mer om hvordan du kan håndtere hørselen din om høsten.

Hvorfor påvirkes ørene våre av værforandringer?

Du lurer kanskje på hvorfor ørene dine kan bli så påvirket av høstkulden? Overraskende nok er det på grunn av fett. I motsetning til andre deler av kroppen har ikke ørene det beskyttende laget for å holde dem varme. For de som oppholder seg ute i kulden, betyr det at ørene blir raskt kjølt ned. Det er en grunn til at pannebånd og luer er populære i de kaldere månedene, og det er fordi ørene og nesen vår er blant de første områdene som kjenner på kulden. Spesielt på steder hvor det er mye vind, er dette et problem. Ørene våre kan bli skadet av manglende beskyttelse mot kulde, noe som kan føre til blant annet tinnitus eller hørselstap.

Til tross for at høsten kommer hvert år, blir ikke ørene våre vant til kulden som følger med. Dette gjelder spesielt for de som bruker betydelig mye tid innendørs. Det kalde været kan blant annet forårsake ubehagelig ringing i ørene eller opphopning av ørevoks. For noen kan dette til og med være smertefullt. Høstvær bør ikke undervurderes, og forebyggende tiltak er alltid verdt det hvis det forbedrer helsen og livskvaliteten.

Hvordan allergier kan påvirke hørselen

Du tenker kanskje på sesongallergier som en del av sommermånedene, men høsten kan ha sine helt egne problemer. Høysnue er i full effekt fra slutten av sommeren til tidlig høst, og fører ofte til en rekke ubehagelige symptomer. Disse symptomene inkluderer spesifikke problemer i øret som:

  • Midlertidige problemer med å høre
  • En følelse av hevelse i øret
  • Oppbygging av voks i noen tilfeller
  • Kløe eller sviende ører
  • Smerter i det indre øret fra nysing
  • Ringing i ørene
  • Vertigo-lignende symptomer

Mens noen er vanligere enn andre, kan alle disse symptomene påvirke hvem som helst. Hvis du er spesielt utsatt for problemer i ørene, kan høsten gjøre det verre. For de som lider av allergi, kan starten på denne sesongen være spesielt problematisk. Å snakke med en lege om alvorlige problemer som tinnitus, eller få fjernet ørevoks hos en profesjonell, kan være et godt sted å begynne.

Se etter symptomer

Høsten er ofte høysesong for forkjølelse og influensa, og vi er ofte sykere om høsten enn andre årstider. Dersom du sliter med smerter i ørene, er det viktig å skille generell sykdom fra andre forhold. Blokkerte bihuler, en følelse av at ørene er “fulle” og redusert hørsel kan alle komme av sykdom. Personer som allerede er sårbare for plager i ørene, har langt større sannsynlighet for å få øreinfeksjoner fra forkjølelse og influensa enn andre.

Symptomer det er viktig å passe på, spesielt hvis de varer lenger enn noen få dager, er:

  • Smerter i øret
  • Hevelse i øret og opphopning av voks og vann
  • Nedsatt eller ingen hørsel i det ene eller begge ørene

Noen symptomer forsvinner over tid, men hvis noen av symptomene vedvarer, er det beste alternativet å ta kontakt med en lege eller høreapparatspesialist. Skulle en lege anbefale høreapparater, tilbyr Signia et bredt utvalg som passer til enhver livsstil.

Beskytt hørselen din utendørs

Dersom du skal på jakt eller bruke verktøy med høy lyd – som for eksempel en løvblåser – er det viktig å bruke hørselvern. Hvis du tror at støynivået vil overstige 80 dB, kan bruk av ørepropper beskytte hørselen din. Vind er også en viktig kilde til støy, og pannebånd og luer vil være et godt alternativ for å dempe denne støyen. Å beskytte ørene dine kan utgjøre en stor forskjell for hørselen din på lang sikt, så invester i riktig beskyttelse!

Hvordan ørevoks kan forårsake smerte og tinnitus

Opphopning av ørevoks kan være et problem når som helst på året, men vi har erfart at denne tilstanden er spesielt utbredt i høstsesongen. Det kan være relatert til en tilstand som kalles “Swimmer’s Ear”. Hvor kaldere vær kan bidra til at vann og voks hoper seg opp i øret. Selv om dette er kroppens måte å prøve å beskytte seg på, kan det også forårsake ubehag og smerte over tid. Fjerning av ørevoks kan redusere sjansen for hørselstap, så vel som tinnitus og smerte. En opphopning av ørevoks kan gjøre at personer er sårbare for infeksjoner, noe som igjen fører til smerte. “Swimmer’s Ear” er vanligvis forårsaket av svømming i kaldt vann, men kan også skyldes at vi ikke holder oss varme i vått, kaldt vær. Sørg for at du holder deg god og varm når du går ut.

Høreapparater som tåler fukt og regn

Dersom du bruker høreapparater, kan det være greit å vite om de tåler kaldt og vått vær. Å bruke værbestandige høreapparater gjør deg godt rustet for høsten – samt alle de andre årstidene og det variable været vi har her i Norge. Høreapparater som tåler fuktighet og regn kan være en god og langsiktig investering.

Signia har et bredt spekter av ulike høreapparater, og vårt nye høreapparat Styletto X kan være et godt alternativ til høstværet som nå kommer.

Hold deg oppdatert og abonner på vårt nyhetsbrev