X
Å leve med tinnitus: Tiltak som kan bidra til at du kan ta kontroll over din tinnitus og finne din ro. Mange tiltak kan du iverksette selv. Finn ut mer her!
2017-04-13

Emner

Å leve med tinnitus

Tinnitus kan påvirke ett eller begge ørene og oppleves svært individuelt. En tinnitusdiagnose kan komme som en overraskelse, og det er ikke alltid like lett å vite hva dette innebærer og hva som kan gjøres. Vi har derfor samlet flere tiltak som du kan prøve ut, for at du skal finne din ro og ta kontroll over din tinnitus.

Tinnitus beskrives som en auditiv oppfatning – det vil si oppfatning av en lyd i fravær av et eksternt lydsignal. Dette kan påvirke ett eller begge ørene og oppleves svært individuelt. En tinnitusdiagnose kan komme som en overraskelse, og det er ikke alltid like lett å vite hva dette innebærer og hva som kan gjøres.

Vi har derfor samlet flere tiltak som du kan prøve ut, for at du skal finne din ro og ta kontroll over din tinnitus. I tillegg til å bruke terapifunksjonene i våre høreapparat, er det også andre tiltak du kan iverksette selv.

 

Fokuser på variasjonene

Lytt bevisst til omgivelsene rundt deg. Nyt din favorittmusikk eller bare lyden av fuglene i trærne. Alt som gir ørene varierte lydinntrykk leder oppmerksomheten bort fra tinnitus.

En god natts søvn

Du er helt sikkert klar over det, men vi gjentar: Unngå svart te, kaffe eller tunge måltider på kvelden. Verken alkohol eller sovetabletter garanterer avslappet søvn – et varmt bad før du går til sengs er et bedre alternativ.

Vær aktiv og sosial

Jo mer aktiv du er på dagen, desto lettere er det å sovne på kvelden. Nyt samværet med familie og venner, og inkludér variert og mye aktivitet. Alt som øker din persepsjon av velvære og nytelse av livet reduserer tinnitus.

Unngå stillhet

Gi deg selv en pause av og til, men unngå fullstendig stillhet. Stimuler roen med avslappende lydkilder, som for eksempel en lydbok eller behagelig og avslappende musikk.

Kartlegg din fysiske form

Alt du liker å gjøre som bidrar til økt fysisk form er bra for deg. Selv om din tinnitus kan virke høyere når du er aktiv, er det ingen grunn til bekymring.

Effektiv avslapning

Siden tinnitus forårsaker spenninger, er det viktig å lære avslappingsmetoder og bruke dem regelmessig. Noen anbefalte avslappingsmetoder er Feldenkrais, yoga, tai chi, og qi gong.

Få mer informasjon

Besøk vår nettside for mer informasjon om hvordan Signia høreapparater kan bidra til å behandle virkningene av tinnitus og kanskje bidra til varig lindring.* Det finnes også flere pålitelige kilder hvor du kan få mer informasjon om tinnitus. Se for eksempel nettsidene til følgende organisasjoner www.ata.org og www.tinnitus.org.uk.


* Powers, L., dos Santos, G.M., & Jons, C. (2016, September). Notch Therapy: A new approach to tinnitus treatment. AudiologyOnline, Article 18365.